Wie moet ik in mijn eerste cirkel toevoegen?

Je bent vrij om zelf te bepalen wie er in jouw eerste cirkel komt en hoeveel mensen dat zijn.

Voeg alleen mensen toe aan je eerste cirkel die je vertrouwt. Vaak zijn dat de mensen die je al langere tijd kent en waar je iets gemeenschappelijks (of in “common”) mee hebt zoals een vriendschap, sport of werk. Het accepteren van een vriendschapsverzoek komt met een bepaalde verantwoordelijkheid. Je staat namelijk voor elkaar klaar bij ziekte.

Concreet betekent dit dat als iemand uit jouw eerste cirkel tijdelijk niet meer kunt werken, jij wordt gevraagd om bij te dragen. Sta je dan voor diegene klaar? Zo ja, dan is er geen reden om te twijfelen en kun je je netwerk uitbreiden.

Was dit nuttig?

Wat als ik langer dan 2 jaar ziek word?

CommonEasy maakt het makkelijk om met je netwerk arbeidsongeschiktheid op te vangen. Nu kan dat alleen voor een periode van maximaal 2 jaar. Het doel is om op termijn ook langdurige arbeidsongeschiktheid op te vangen. Dit is naar schatting haalbaar bij meer dan 3.000 leden. 

Een oplossing
Als je nu gedekt wilt worden voor een periode langer dan 2 jaar dan is een combinatie met een normale verzekering de beste oplossing. Kortdurende arbeidsongeschiktheid vang je op met CommonEasy en langdurige arbeidsongeschiktheid met een verzekering.

langdurig_aov

Voor de verzekering neem je een wachttijd van 2 jaar in de polis op. Je krijgt van de verzekering een korting op de premie doordat je zelf een groter deel van het risico draagt. Dit is te vergelijken met wat je al kent van een hoger eigen risico nemen op de zorgverzekering.

De verzekeraar kan je een korting geven omdat een burn-out of psychische klachten vaak de oorzaak zijn van kortdurende arbeidsongeschiktheid. Deze oorzaken zijn voor een verzekeraar moeilijker te controleren. Daarnaast komt kortdurende arbeidsongeschiktheid veel vaker voor dan langdurige arbeidsongeschiktheid.

Toekomst
Met het model van CommonEasy kun je ook langdurige arbeidsongeschiktheid opvangen. CommonEasy is socialer en betaalbaarder dan de huidige manier van verzekeren, juist op grotere schaal. Voor de mensen die behoefte hebben aan een backup voor langdurige arbeidsongeschiktheid zijn we bezig met een structurele oplossing. Om grote risico’s te dragen zijn in eerste instantie meer gebruikers nodig in het CommonEasy-netwerk. Om onderlinge bijdragen over een periode van tientallen jaren te garanderen moeten we daarnaast een aantal juridische stappen maken.

Alternatief
Een aantal gebruikers hebben ons gevraagd om advies te geven voor een verzekering. Het voelt voor ons niet goed om hier advies over te geven omdat we onafhankelijk willen blijven van verzekeraars. We willen dus niet de indruk wekken, door 1 verzekeraar specifiek te noemen, dat we partijdig zijn. We hopen dat je deze beslissing begrijpt en respecteert.

Was dit nuttig?

Wat als iemand stopt terwijl hij ziek is?

Als iemand stopt terwijl hij ziek is zijn er 3 situaties mogelijk. We leggen het uit met een voorbeeld.

Marco heeft last van zijn rug en meldt zijn situatie. Op dat moment besluit Jeroen weer voor een baas te werken. Via zijn vaste aanstelling is Jeroen, door de sociale premies die zijn werkgever afstaat, weer verzekerd. Jeroen wil stoppen met CommonEasy en past online zijn backup aan. Wijzigingen aan het backup gaan na 7 dagen in. Zo weten we dat we op elkaar kunnen rekenen als iemand hulp nodig heeft. Er zijn nu drie situaties mogelijk:

Situatie 1: Melding situatie na 7 dagen van opzegging van Jeroen

stoppen bij aov situatie 1
Als Jeroen zijn opzegging langer dan 7 dagen geleden heeft doorgegeven dan hoeft hij Marco niet te helpen en krijgt hij zijn spaargeld gewoon terug. Het is daarom belangrijk dat je cirkels uit meerdere connecties bestaan. Als je elkaar met kleine bedragen helpt dan is de impact op je dekking ook kleiner als iemand stopt. Met meer mensen in je netwerk sta je sterker!

Situatie 2: Melding situatie binnen 7 dagen van opzegging van Jeroen

stoppen bij aov situatie 2
Jeroen moet Marco helpen indien hij minder dan 7 dagen geleden heeft doorgegeven dat hij wil stoppen. Dit gaat volgens de volgende voorwaarden:

  • Jeroen hoeft niet meer maandelijks in te leggen.
  • Bijdragen aan de vergoeding van Marco betaalt Jeroen met zijn reserve.
  • Jeroen krijgt het resterende spaargeld weer terug wanneer Marco weer aan de slag kan.
  • De vergoeding aan Marco is lager wanneer de reserve van Jeroen op is.

 

Situatie 3: Jeroen is zelf ziek geweest

stoppen bij aov situatie 3
Jeroen is verleden jaar zelf ziek geweest en is toen door zijn netwerk geholpen met een vergoeding. CommonEasy draait op wederkerigheid. Daarom moeten deelnemers per opgeloste situatie minstens een jaar deelnemen. Zo kunnen anderen ook rekenen op de hulp van Jeroen.

  • Jeroen moet voor zijn opgeloste situatie in totaal minstens 12 maanden een spaarbedrag inleggen.
  • Jeroen helpt zijn connecties die binnen die 12 maanden ziek worden.
Was dit nuttig?