Wat gebeurt er als ik ziek word, maar mijn netwerk niet groot genoeg is om mij te helpen?

Het kan voorkomen dat je situatie niet voor 100% gefinancierd kan worden door jouw netwerk. Dan wordt het geld dat al gespaard is door jouw netwerk gebruikt om je zo goed mogelijk te helpen. 

In je Dashboard kun je zien hoeveel procent dekking je hebt. Als dit niet voldoende voor je is, dan raden we je aan om nieuwe vrienden toe te voegen. Zo groeit je eerste cirkel en neemt je dekking exponentieel toe. Lees hier tips over wie je in je eerste cirkel toe kunt voegen. 

Was dit nuttig?

Wie moet ik in mijn eerste cirkel toevoegen?

Je bent vrij om zelf te bepalen wie er in jouw eerste cirkel komt en hoeveel mensen dat zijn.

Voeg alleen mensen toe aan je eerste cirkel die je vertrouwt. Vaak zijn dat de mensen die je al langere tijd kent en waar je iets gemeenschappelijks (of in “common”) mee hebt zoals een vriendschap, sport of werk. Het accepteren van een vriendschapsverzoek komt met een bepaalde verantwoordelijkheid. Je staat namelijk voor elkaar klaar bij ziekte.

Concreet betekent dit dat als iemand uit jouw eerste cirkel tijdelijk niet meer kunt werken, jij wordt gevraagd om bij te dragen. Sta je dan voor diegene klaar? Zo ja, dan is er geen reden om te twijfelen en kun je je netwerk uitbreiden.

Was dit nuttig?

Ben ik de eigenaar van mijn spaargelden?

Ja. Het bedrag dat jij elke maand spaart in je Wallet is van jou, jij bent de eigenaar van dat bedrag. Het staat op jouw naam op een rekening die wordt beheerd door onze partner MangoPay.

Omdat jij de eigenaar bent van het spaargeld in je Wallet moet je dit bedrag ook opgegeven bij de Belastingdienst. Dit doe je onder box drie als spaargelden.

Was dit nuttig?

Wat als ik twee keer achter elkaar ziek word?

Het backup voor arbeidsongeschiktheid is nu nog voor maximaal 24 maanden. Indien de deelnemer binnen het half jaar na zijn laatste ontvangen vergoeding opnieuw ziek wordt dan zullen het aantal vergoede maanden van de vorige ziekteperiode optellen bij de nieuwe ziekteperiode. Eerder aaneengeschakelde ziekteperiodes tellen eveneens mee.

 

Was dit nuttig?

Wat is schenkbelasting?

Schenkbelasting betaalt iedereen over gelden die hij of zij geeft als gift aan iemand anders. Tot € 2.147 per jaar per persoon (2018) is belastingvrij en hoef je niet te melden aan de belastingdienst.

CommonEasy zorgt ervoor dat je niet meer bijdraagt (schenkt) dan de schenkbelastingvrijstelling. Bij je backup instellingen kan je dan ook niet meer dan € 177 per maand kan toezeggen. Hiervoor hoef je zelf niks te doen.

Lees hier meer over schenkbelasting op de site van de Belastingdienst.

 

Was dit nuttig?

Betaal ik geen schenkbelasting?

De vrijstelling van schenkbelasting is € 2.147 (2018). Aangezien je bij ziekte van een groep mensen een beetje geld krijgt zul je deze grens niet overschrijden. CommonEasy zorgt ervoor dat je niet meer ontvangt of geeft dan € 177 per maand of € 2.129 per jaar per persoon. Dan val je binnen de vrijstelling en betaal je geen schenkbelasting.

 

Was dit nuttig?

Krijg ik bij ziekte een schenking of een uitkering?

Als je ziek bent krijg je een schenking die bestaat uit giften van andere leden uit jouw cirkels. Daar hoef je dus geen inkomstenbelasting over te betalen en geen schenkbelasting omdat ze onder de schenkbelastingvrijstelling vallen.

Was dit nuttig?

Hoe zit het met de belasting en boekhouding?

Het geld dat wordt geïncasseerd door CommonEasy bestaat uit twee delen: je spaarbedrag en je abonnementskosten.

  • Je maandelijkse spaarbedrag komt op jouw rekening bij Mangopay terecht en blijft van jou. Dat zijn dus geen kosten, maar is een reservering. Wanneer iemand in jouw netwerk geld ontvangt bij ziekte gaat dat van je spaarbedrag af. Dit zijn dus geen kosten. Als dit wel kosten zouden zijn, zou je ook belasting moeten betalen als je iets ontvangt als je ziek bent.
  • De kosten voor het abonnement is jouw bijdrage voor het laten draaien van het platform. Dit zijn privékosten en kun je niet zakelijk invoeren.

In januari sturen we je een overzicht van de omvang van je spaarbedrag aan het begin en eind van het jaar. Dit kun je voor je boekhouding gebruiken. Het spaarbedrag telt namelijk wel mee als vermogen en moet je opgeven als bezittingen in Box 3.

Was dit nuttig?

Wat als ik langer dan 2 jaar ziek word?

CommonEasy maakt het makkelijk om met je netwerk arbeidsongeschiktheid op te vangen. Nu kan dat alleen voor een periode van maximaal 2 jaar. Het doel is om op termijn ook langdurige arbeidsongeschiktheid op te vangen. Dit is naar schatting haalbaar bij meer dan 3.000 leden. 

Een oplossing
Als je nu gedekt wilt worden voor een periode langer dan 2 jaar dan is een combinatie met een normale verzekering de beste oplossing. Kortdurende arbeidsongeschiktheid vang je op met CommonEasy en langdurige arbeidsongeschiktheid met een verzekering.

langdurig_aov

Voor de verzekering neem je een wachttijd van 2 jaar in de polis op. Je krijgt van de verzekering een korting op de premie doordat je zelf een groter deel van het risico draagt. Dit is te vergelijken met wat je al kent van een hoger eigen risico nemen op de zorgverzekering.

De verzekeraar kan je een korting geven omdat een burn-out of psychische klachten vaak de oorzaak zijn van kortdurende arbeidsongeschiktheid. Deze oorzaken zijn voor een verzekeraar moeilijker te controleren. Daarnaast komt kortdurende arbeidsongeschiktheid veel vaker voor dan langdurige arbeidsongeschiktheid.

Toekomst
Met het model van CommonEasy kun je ook langdurige arbeidsongeschiktheid opvangen. CommonEasy is socialer en betaalbaarder dan de huidige manier van verzekeren, juist op grotere schaal. Voor de mensen die behoefte hebben aan een backup voor langdurige arbeidsongeschiktheid zijn we bezig met een structurele oplossing. Om grote risico’s te dragen zijn in eerste instantie meer gebruikers nodig in het CommonEasy-netwerk. Om onderlinge bijdragen over een periode van tientallen jaren te garanderen moeten we daarnaast een aantal juridische stappen maken.

Alternatief
Een aantal gebruikers hebben ons gevraagd om advies te geven voor een verzekering. Het voelt voor ons niet goed om hier advies over te geven omdat we onafhankelijk willen blijven van verzekeraars. We willen dus niet de indruk wekken, door 1 verzekeraar specifiek te noemen, dat we partijdig zijn. We hopen dat je deze beslissing begrijpt en respecteert.

Was dit nuttig?

Kan ik mijn dekking altijd wijzigen, ook als er iemand ziek is?

Deelnemers kunnen op elk moment hun backupinstellingen wijzigen. Nieuwe instellingen of wijzigingen van het backup gaan binnen 1 week in. Dit doen we om valsspelen te gaan.

Dat wil zeggen dat bij het berekenen van een schadevergoeding de laatste instellingen van minstens 1 week oud gebruikt worden. Uit deze instellingen volgt een bijdrage aan de vergoeding. Deze bijdrage blijft gedurende de periode dat iemand ziek is ongewijzigd. Zo weten we dat we op elkaar kunnen rekenen als iemand hulp nodig heeft.

Was dit nuttig?

Wat als we elkaar slimmer kunnen helpen bij ziekte?

Op CommonEasy helpen we elkaar als het nodig is. Omdat we elkaar de beste oplossing gunnen krijgt elke situatie de oplossing die het verdient. Risico is per definitie een situatie die je niet zag aan komen. Daarom is het handig dat we per situatie kunnen kijken wat die beste oplossing eigenlijk is. Soms is dat meer dan geld!

Voorbeeld 
Ingrid heeft de hondenuitlaatservice 4Walkingdogs. Ze had haar enkel gebroken waardoor ze drie maanden geen hondjes kon uitlaten. Hierdoor zit Ingrid drie maanden zonder inkomen en moeten haar klanten zelf met de hondjes lopen of een andere uitlaatservice zoeken.

Haar netwerk wil haar graag helpen aan een vervangend inkomen, maar soms zijn er slimmere oplossingen. Connecties kunnen bijvoorbeeld namens Ingrid de hondjes uitlaten. Op deze manier kan Ingrid haar klanten en het inkomen uit haar bedrijf behouden en haar connecties besparen geld op de bijdragen en komen ook eens achter hun laptop vandaan.

Ingrid kan bij het melden van haar situatie zelf een oplossing aandragen. Haar netwerk kan ook een helpende hand bieden of een oplossing aandragen in een reactie op haar situatie. Maar uiteindelijk bepaalt Ingrid zelf welke oplossing het beste past bij haar situatie.

Natuurlijk werken alternatieve oplossingen niet voor iedere situatie, want niet iedereen heeft een hondenuitlaatservice. Maar het verhaal van Ingrid is een perfect voorbeeld van een oplossing die je met elkaar kan bieden in een unieke situatie!

Was dit nuttig?