Wat houdt het in om wederkerig te zijn met anderen?

Wederkerig zijn betekent dat je krijgt wat je geeft. Als jij maximaal € 20 euro aan je 1e cirkel geeft in geval van ziekte, dan krijg je ook maximaal € 20 als jij ziek bent. Door wederkerig te zijn met elkaar houden we CommonEasy eerlijk voor iedereen.

Was dit nuttig?

Is CommonEasy onafhankelijk?

Ja.

CommonEasy is 100% onafhankelijk. Er is geen verzekeraar of andere partij die bepaalt welke koers wij varen. Onafhankelijkheid is voor ons essentieel als we echt positieve verandering teweeg willen brengen. 

Was dit nuttig?

Ben ik de eigenaar van mijn spaargelden?

Ja. Het bedrag dat jij elke maand spaart in je Wallet is van jou, jij bent de eigenaar van dat bedrag. Het staat op jouw naam op een rekening die wordt beheerd door onze partner MangoPay.

Omdat jij de eigenaar bent van het spaargeld in je Wallet moet je dit bedrag ook opgegeven bij de Belastingdienst. Dit doe je onder box drie als spaargelden.

Was dit nuttig?

Wat is schenkbelasting?

Schenkbelasting betaalt iedereen over gelden die hij of zij geeft als gift aan iemand anders. Tot € 2.147 per jaar per persoon (2018) is belastingvrij en hoef je niet te melden aan de belastingdienst.

CommonEasy zorgt ervoor dat je niet meer bijdraagt (schenkt) dan de schenkbelastingvrijstelling. Bij je backup instellingen kan je dan ook niet meer dan € 177 per maand kan toezeggen. Hiervoor hoef je zelf niks te doen.

Lees hier meer over schenkbelasting op de site van de Belastingdienst.

 

Was dit nuttig?

Betaal ik geen schenkbelasting?

De vrijstelling van schenkbelasting is € 2.147 (2018). Aangezien je bij ziekte van een groep mensen een beetje geld krijgt zul je deze grens niet overschrijden. CommonEasy zorgt ervoor dat je niet meer ontvangt of geeft dan € 177 per maand of € 2.129 per jaar per persoon. Dan val je binnen de vrijstelling en betaal je geen schenkbelasting.

 

Was dit nuttig?

Hoe zit het met de belasting en boekhouding?

Het geld dat wordt geïncasseerd door CommonEasy bestaat uit twee delen: je spaarbedrag en je abonnementskosten.

  • Je maandelijkse spaarbedrag komt op jouw rekening bij Mangopay terecht en blijft van jou. Dat zijn dus geen kosten, maar is een reservering. Wanneer iemand in jouw netwerk geld ontvangt bij ziekte gaat dat van je spaarbedrag af. Dit zijn dus geen kosten. Als dit wel kosten zouden zijn, zou je ook belasting moeten betalen als je iets ontvangt als je ziek bent.
  • De kosten voor het abonnement is jouw bijdrage voor het laten draaien van het platform. Dit zijn privékosten en kun je niet zakelijk invoeren.

In januari sturen we je een overzicht van de omvang van je spaarbedrag aan het begin en eind van het jaar. Dit kun je voor je boekhouding gebruiken. Het spaarbedrag telt namelijk wel mee als vermogen en moet je opgeven als bezittingen in Box 3.

Was dit nuttig?

Wat gebeurt er met mijn geld als CommonEasy of MangoPay failliet gaat?

Als CommonEasy of MangoPay failliet gaat dan krijgt iedere gebruiker zijn/haar geld terug. MangoPay heeft het geld slechts in beheer, maar is niet eigenaar. De enige eigenaar van het geld ben jij als deelnemer. De Europese toezichthouder; Europese Centrale Bank houdt hier toezicht op.

Was dit nuttig?

Wat is een Social Enterprise?

Een Social Enterprise lijkt op een ‘gewone’ onderneming: het bedrijf levert een product of dienst en heeft een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het doel, maar een middel om de werkelijke missie te bereiken, namelijk het creëren van maatschappelijke impact. CommonEasy BV is een Social Enterprise. De huidige maatschappelijke uitdagingen vragen om een andere economische benadering. Een economie die werkt voor mensen: circulair, armoede vrij en inclusief. Dat vraagt om innovatieve oplossingen. Hiervoor zijn een bepaald type ondernemers en bedrijven voor nodig: “Social Enterprises”.

Was dit nuttig?

Wat is CommonEasy?

CommonEasy is een platform waarmee deelnemers zichzelf met behulp van hun sociale netwerk in hun eigen zekerheid kunnen voorzien. De schade wordt teniet gedaan op basis van een schenking, aangedragen adhoc oplossingen en wederkerigheid van de deelnemers onderling.

CommonEasy werkt op basis van sociale controle en vertrouwen in plaats van wantrouwen en bureaucratie. Er is dus in geen geval sprake van een verzekeringsovereenkomst die tot stand komt door een polis. Er is bij schade in deze zin dus ook geen sprake van een claim, maar van een situatie die opgelost kan worden.

Was dit nuttig?

Hoe zit het met mijn privacy als ik een situatie indien?

Als jij een situatie indient dan wordt de informatie die in je situatie staat gedeeld met je netwerk.

CommonEasy probeert een perfecte balans te vinden tussen privacy en sociale controle. Jij bepaalt welke informatie je over je situatie wilt delen. Het kan zijn dat de situatie onvolledig is, dan helpen wij je om de situatie compleet te maken.

Alle data en gedeelde informatie blijft binnen CommonEasy en wordt niet verkocht aan derden. Dat hoeft ook niet, want we zijn onafhankelijk. En worden voor onze diensten vergoed door jouw abonnementskosten.

Was dit nuttig?

Kan ik op elk moment stoppen? En krijg ik dan mijn geld terug?

Ja, je kunt op elk moment stoppen. Wil je stoppen? Ga dan naar de backuppagina.

Om de solidariteit te bewaken moet je per vergoeding die je indient een jaar lid blijven. Bij CommonEasy is het samen geven en samen nemen. 

CommonEasy vindt het belangrijk dat je baas over eigen geld bent, maar andersom moet jij jouw netwerk wel zekerheid kunnen bieden. Daarom hebben we hier een eerlijke balans tussen gevonden. Als je stopt met CommonEasy en er heeft niemand in je netwerk een openstaande situatie dan krijg je het saldo op je persoonlijke wallet meteen weer terug.

Het overschot op je Wallet kun je altijd opnemen. 

 

Autonomie en zekerheid

 

Was dit nuttig?

Wat verdient CommonEasy hier aan?

CommonEasy wordt betaalt uit de abonnementskosten. Hiervan wordt een deel gebruikt om het platform verder mee te ontwikkelen en een ander deel om de lonen mee te bekostigen.

Jij kunt gratis een account aanmaken en beginnen met het opbouwen van je netwerk. Op het moment dat je netwerk toereikend is kun je een backup instellen en je betaalgegevens invoeren. Deelnemers met een backup betalen een maandelijkse inleg en abonnementskosten aan CommonEasy.

commoneasy_model  

Was dit nuttig?